Serdecznik – sposób przygotowania i dawkowanie

Suplementy zawierające ziele serdecznika posiadają także łagodny efekt uspokajający, co może mieć korzystny wpływ wśród osób mocno zestresowanych i pragnących uspokoić myśli wieczorem. Właściwości lecznicze ziela serdecznika obejmują też łagodzenie różnego rodzaju napięć występujących przy nerwicach sercowo-naczyniowych oraz typowo na tle nerwowym (np. nadmierna pobudliwość nerwowa).

NAPAR:

  • Łyżkę ziela serdecznika zalać szklanką wody. Naparzać pod przykryciem 10 minut. Odcedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki
  • 1-11/2 łyżki ziela zalać w termosie 11/2-2 szklankami wrzącej wody, przykryć i pozostawić na 30-60 min. Pić po 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek uspokajający, przeciwskurczowy lub nasercowy. .
  • 1 łyżkę na szklankę wrzątku naciągać 30 minut w ciepłym miejscu przecedzić przed użyciem stosować 3 razy dziennie po 1⁄4 szklanki przed jedzeniem
  • 15 g ziela na 200 ml wrzątku, zaparzać 2 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku, a następnie przecedzić. Przyjmujemy po 1/3 szklanki 2-3 razu dziennie na 1 godzinę przed jedzeniem.

ODWAR

  • 1-11/2 łyżki ziela zalać 11/2-2 szklankami gorącej wody, podgrzać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 5 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Stosować zewnętrznie do przemywań i okładów na rany, blizny lub oparzenia I i II stopnia
  • 2 łyżki ziela gotować w 250 ml wody dotąd aż zostanie 180 ml /12 łyżek/ Stosować po 30 ml kilka razy dziennie
    lub 1⁄2 szklanki 2 razy dziennie przy nerwicach
  • Dwie stołowe łyżki ziela zalewamy szklanką wrzątku naciągamy do pełnego ochłodzenia. Przyjmujemy po 1-2 stołowe łyżki 3-4 razy dziennie .
  • 15 gram ziela zalać 1 szklanką wrzątku, nagrzewać na wodnej łaźni 15 min, zostawić do naciągnięcia i ostygnięcia, przecedzić. Przyjmować po 1 stołowej łyżce 3-4 razy w dziennie podczas jedzenia

NALEWKA

  • 1 szklankę świeżego ziela zalać 400-500 ml wódki lub wina o temp, 75 C; wytrawiać przez 14 dni; przefiltrować. Zażywać 2-4 razy dziennie po 1 łyżce.
  • 1 szklankę suchego ziela zalać 500 ml wódki lub wina; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 2-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieci ważące 10-15 kg – 1,5-2 ml, 20- 25 kg -2,5-3 ml, 30-35 kg – 5-7 ml, 3-4 razy dziennie (podawać w mleku z miodem) .
  • Zalać ziele 70% alkoholem w stosunku 1:5 i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu, przecedzić pić po 20-30 kropel rozpuszczonych w wodzie 3 razy dziennie przed jedzeniem
  • 20 gram drobno pokrojonego ziela zalewamy 100 ml 40% alkoholu odstawiamy na 7 dni. Przyjmujemy po 30-40 kropli 3-4 razy na dzień
  • Nalewkę używamy 3-4 razy dziennie po 30-50 kropel jako regulująca działanie układu nerwowego